מחקר חדש: תמרים נגד טרשת העורקים


תמרים לעיכוב ומניעת טרשת העורקים

במחקר חדש שהתפרסם בעיתון היוקרתי Journal of Agricultural and Food Chemistry באפריל
2013, הראו פרופ' מיכאל אבירם מהפקולטה לרפואה ומרכז רפואי רמב"ם של הטכניון וד"ר חמוטל
בורוכוב-נאורי ממו"פ ערבה דרומית ועמיתיהם, שלתמרים יש יכולת מרשימה לעכב את תהליכי חמצון
הכולסטרול, שהם מהגורמים המרכזיים בזירוז טרשת העורקים ותוצאותיה – התקף לב ושבץ מוחי. נוסף
על כך, לתמרים יש יכולת ברורה לזרז סילוק עודפי כולסטרול מתאי דופן העורק – תהליך שעשוי להביא
להאטה, בלימה ואפילו לנסיגה בהתפתחות טרשת העורקים.


זהו מחקר המשך לעבודתם של חוקרים אלה, שהיו הראשונים להראות את התכונות המגנות של פרי התמר מפני
מחלות לב וכלי-דם בבני אדם. תכונות אלה התבטאו בעיכוב חמצון שומני הדם ובהפחתת רמות הטריגליצרידים
בדם – פעולה הקשורה ביכולתם של הסיבים התזונתיים המסיסים הייחודיים לתמר, לקשור את השומנים במערכת
העיכול ולמנוע את ספיגתם לדם.


טרשת העורקים היא גורם התחלואה והתמותה המוביל בעולם המערבי והיא קשורה בצבירת כולסטרול בדפנות
העורקים ובחסימת העורקים המובילים דם אל הלב או המוח. LDL ("הכולסטרול הרע") מחומצן הוא גורם מרכזי
בצבירת כולסטרול בדפנות העורקים וביצירת הנגע הטרשתי. תזונה העשירה בנוגדי חמצון יכולה לעכב את חמצון
ה-LDL ולהאט את התפתחות טרשת העורקים. ואכן, מחקרים אפידמיולוגים מדגימים כי צריכה מוגברת של מזונות
עשירים בנוגדי חמצון, כגון ירקות ופירות, קשורה בהפחתה בתחלואה ובתמותה ממחלות לב וכלי-דם.
פוליפנולים הם נוגדי חמצון תזונתיים יעילים ביותר, כיוון שהם מעכבים את חמצון ה-LDL ומנטרלים רדיקלים
חופשיים. במחקרים רבים במעבדתו של פרופ' אבירם הודגמו השפעות נוגדות טרשת עורקים של פירות העשירים
בפוליפנולים, הן בחולים הלוקים בטרשת עורקים והן בקרב אנשים בריאים.


המחקר הנוכחי שערכו פרופ' אבירם וד"ר בורוכוב-נאורי בחן את הרכב החומרים הפעילים ואת הפעילויות נוגדות
טרשת העורקים של פירות תמר מהזנים: ברהי (תמר צהוב), חיאני (תמר לח), מג'הול, דקל-נור, חלאווי, דרי, אמרי,
חדראווי וזהידי. במחקרם זה נמצא כי פירות התמר מכל תשעת הזנים הכילו כמויות משמעותיות של פוליפנולים.
הפוליפנולים העיקריים שנמצאו בתשעת זני התמר הישראלי הם חומצות פנוליות (כגון חומצה פרולית, חומצה
כלורוגנית וחומצה קפאית) ופלבונולים (כגון קמפפרול וקוורצטין). למרכיבים הללו מיוחסות השפעות נוגדות חמצון
ונוגדות דלקות. בחלק מזני התמר נמצאה אף חומצה סליצילית, (קרובת משפחה של האספירין).
במחקרם הנוכחי הראו פרופ' אבירם וד"ר בורוכוב-נאורי, במערכות מודל של LDL ותאי דופן העורק מבודדים, כי לכל
תשעת זני התמר שנבדקו יש מרכיבים בעלי יכולת מרשימה בעיכוב תהליכי חמצון. ואכן נמצא כי תמציות מכל זני
התמרים שנבדקו הפחיתו את רגישות ה-LDL לחמצון.


זאת ועוד, ממצא מרתק שהתגלה במחקר זה, הוא כי למרכיבי התמרים יש השפעה ברורה על זירוז הרחקת עודפי
כולסטרול מתאי דופן העורק, תהליך הקשור בהאטה, בלימה ואפילו נסיגה (רגרסיה) של התפתחות טרשת
העורקים. נראה שהפוליפנולים בתמרים יכולים לשפר את יכולתו של הכולסטרול "הטוב" (HDL) להיקשר לתאי דופן
העורק, להעביר כולסטרול מתוך התא אל ה-HDL, וכך לסלק את הכולסטרול לכבד ולהרחיק אותו מהגוף.
הזנים שנמצאו במחקר זה כיעילים ביותר בעיכוב התהליכים הקשורים בהתפתחות טרשת העורקים הם: ברהי (תמר
צהוב), דרי, מג'הול, חלאווי ודקל נור.

קצת מידע על התמר

תמיד כדאי שתהיה בבית, במשרד או
בדרך, קופסת תמרים מהזן שאוהבים.
2-3 תמרים יוכלו לספק את התשוקה
למתוק בדרך המהנה והבריאה ביותר.

קיימים בשוק זנים שונים של תמרים בעלי
טעמים ומרקמים שונים, כך שכל אחד
יכול לבחור את הזן המועדף עליו:
מג'הול - עסיסי ומתוק, חלאווי - בטעם
טופי קרמל, דקל נור - בטעם דבש, דרי -
שוקולדי, אמרי - מעט יבש ומתקתק,
חדראווי - ארומתי.